Konu Değerlendirmesi:
  • 0 Oy(lar) - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Acil Teknik Destek: Kaynaklı Montajda Pozisyonel Sapma Sorunu.. Fikri Olan?
Selamlar herkese, bir konuda tıkandık kaldık, tecrübesi olanlardan fikir almak istiyorum. Birkaç yere daha yazdım ama buradaki ekipten de bir görüş alayım dedim.
Mevzu şu: Bizim robotlu kaynak hattında alt gövde grubunda bir türlü çözemediğimiz bir sapma var. Referans noktalarından ölçü aldığımızda parça ±1.5mm kayık çıkıyor. Teknik resimde toleransımız ±0.5mm, yani bayağı dışarıdayız. Haliyle montajdaki arkadaşlar parçalar yerine oturmuyor diye bastırmaya başladı, sevkiyat sıkıntı da SmileKontrol etmediğimiz yer kalmadı aslında. Giren sac parçaların formuna baktık, basıldıktan sonraki o geri esnemeleri falan normal. Kaynak fikstüründeki pimlere baktık, aşınma falan yok; pabuçların sıkma basıncı da stabil görünüyor. Kaynak ayarlarıyla da kimse oynamamış, ısı değerleri hep aynı.
Yalnız şöyle garip bir durum var; bu hata sadece öğleden sonra, ortam iyice ısındığında (30 dereceyi geçince) coşuyor. Koca metal gövdede sıcaklık farkı bu kadar sapma yapar mı sizce? Yoksa robotun eklemlerinde, sensörlerinde falan mı bir tutarsızlık başlıyor? Bugüne kadar "çevre şartları" deyip geçerdik ama bu sefer galiba bizi oradan vuruyor.
Daha önce böyle bir şeyle karşılaşan, "şuraya bir bakın" diyecek olan var mı? Her türlü fikre açığım, iyice tıkandık çünkü. Şimdiden teşekkürler.
Bul
Yanıtla
Selamlar, öncelik ile robotu kontrol ettiniz mi? kısa operasyonlarda sapma farkedilmeyebilir ama hat uzadıkça robot kaynaklı sapma olabilir. Ayrıca burada en önemli şey öğleden sonra belirttiğin sıcaklıktan kaynaklı genleşme olabilir. Bir de eğer fikstüre bağlıyorsanız parçayı, fikstürdeki ilk sabitlemeyi kontrol edin bence.
Bul
Yanıtla
Selamlar, vakit ayırıp yazdığın için sağ ol. Robotun yörünge meselesine katılıyorum, o ufak sapmalar hat ilerledikçe birikip sonunda başımıza iş açıyor olabilir.
Sıcaklık ve genleşme mevzusu ise hala kafamı en çok kurcalayan kısım. Fikstürdeki 'ilk sabitleme' derken, parçanın oturduğu o ana dayama noktalarındaki (RPS 1-2-3) boşluk paylarını mı kastediyorsun? Çünkü öğle sıcağında sac genleşince, eğer pimler veya yuvalar çok 'sıfıra sıfır' yapıldıysa parça kasmaya başlıyor olabilir mi? Saçma bir yerden gerilme yapıp formu bozuyor sanki. Bir de şu koca fikstürün kendi gövdesinde ısıl genleşme olup olmadığını nasıl net anlarız? Sonuçta devasa bir çelik çatıdan bahsediyoruz, o da ortam ısısıyla beraber 'oynuyor' olabilir mi?Daha önce böyle robot yörüngesi kalibre edip ya da fikstürde ısıl genleşme analizi yapıp bu işi çözen oldu mu aranızda? Tecrübesi olan paylaşırsa çok makbule geçer, sevkiyat tarafı iyice sıkıştırmaya başladı."
Bul
Yanıtla
Tekrar selamlar. evet, tam olarak orayı kastediyorum. RPS 1-2-3 noktaları sıfıra sıfır ise sıcaklıkta sac genleşince parça kasar ve formu bozup ölçüyü kaçırır. Orada çok küçük de olsa boşluk bırakırsan önemli farklara yol açabilir. Fikstür gövdesi de çok önemli. Bunu anlamak için sabah soğuk ve öğleden sonra sıcak durumda fikstür üzerindeki referans noktalarını, merkezleri ve dayama aralıklarını karşılaştırmalı ölçmen lazım. Eğer referansların kayar ise problem direkt fikstürün genleşmesinden kaynaklıdır ve kesin problemi çözmüş olursun. Yinede çözülmez ise sabah ve akşam ayrı ayrı robot sistemini çek etmek gerekir. öyle bir şey olursa da servis çağırın derim.
Bul
Yanıtla

Hızlı Erişim:

Bu Konuya Göz Atan Kullanıcılar: 1 Ziyaretçi(ler)